16. nov. 2012

Porsjons-Julekake m/brunost




  • Julekake er en tradisjon i mange hjem.Hos meg også.
  • Men i de siste år har jeg nesten vurdert å kutte det ut, før de store julekakene blir ikke spist opp før de blir tørre.
  • De smaker best lune synes jeg.
  • Så tenkte jeg å lage en liten ny vri.
  • Jeg er jo glad i julekake med brunost, så hvorfor ikke lage porsjons kaker så man kan ta opp det man trenger , og ikke mer. En til hver.Og i tillegg kan man jo putte brunosten inni hver kake så er den allerede på plass.Bare å varme opp og de er klare til bruk:)
Inspirasjon til oppskrift fant jeg hos Tine.no

  • Oppskrift:
  • 130 g meierismør
  • 5 dl fløtemelk/helmelk
  • 1 pakke gjær
  • 2 ts salt
  • 130 g sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 ts kanel
  • ca 650 g hvetemel + et par gode "never" mel  til utbaking
  • ca 100 g rosiner
  • Brunost med julekrydder/ annen brunost, f,eks Heidalsost som jeg er veldig glad i.
  • Pensling:

    1  sammenvispet egg


Så gjør vi så:
Bruk en pakke fersk gjær eller tørrgjær.

Smuldre gjær i bakebollen.
Smelt smøret og kjøl ned med melken.
Bland melk og smørblandingen i bakebollen med gjær og bland godt ut.

I starten av bakingen bruker jeg en visp for å blande alt godt sammen.
Ta krydder og litt og litt av melet i deigen.Visp til den blir så tykk at du må gå over til tresleiv eller bruk kjøkkenmaskina.

Deigen skal være litt løs/klissete.Bruker du for mye mel blir resultatet harde og tørre julekaker.

La deigen heve minst 30 min.

Kjevle ut med litt av ekstra melet, til en rektangel. Legg på rosiner og skriver med brunost.

Rull sammen og skjær skiver , ca 3 cm tykke. Legg de i en lett smurt muffinsform, stor type, eller eventuelt direkte på bakepapir.Visp sammen egget og pensle før steking.
La heve 30-45 min.



Stek på 190 grader i ca 35 min.


.
Brunosten smelter, og er bare helt nam i julekaken:)



Disse slo godt an hos mine kolleger  i dag :) de er utsatt for å være prøvekaniner stakkars.


Disse julekakene kan fint brukes som julegaver også:) Pynt med sløyfer, pakk inn i cellofan og ta med på førjulskaffen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer og Innspill mottas med gjerne :)