11. jun. 2014

Hyggelig Bakedag med 4 trinn

Flettekrans til heving
 
 
 
 Plast over bollen så deigen kan heve:)


I går fikk jeg æren av å bake sammen med 4 trinn på Kirkenær skole. For en engasjert og blid gjeng. Håper vi kan gjenta dette til høsten.

 
 

Vi satset på gjærbakst og da på matpakkebrød. Makan til ivrig bakegjeng har jeg aldri vært borti.
Dette var mye hyggeligere en å delta på kakekrigen og det er helt sant altså. Selv om mor ble like svett og nesten litt stressa.
Det manglet ikke på spørsmål og lærevilje.



Vi bruket en grunnoppskrift og noen ganger ble den litt grovere i farta, men pytt sann.
Det er jo bare flott.
Det ble tatt i bruk diverse krydder og havregryn for å dekorere og tilsette smak.

Imens brøddeigen hevet var ungene inne på nettet og lette rundt etter oppskrifter og diverse informasjon. Blant annet leste vi om ulke typer gjær.


Oppskriften vi bruket på de fleste av brødene hentet vi på www.morshjemmebakte.no

                Havrebrød , 2 stk
 5 dl melk
4 1/2 dl vann
 50 gram Idun Mors hjemmebakte - Fersk gjær original( vi brukte tørrgjær denne gangen)                        
1 ss honning                             
300 gram sammalt hvete, finmalt
300 gram sammalt hvete, grovmalt                             
600 gram hvetemel                             
100 gram havregryn                             
2 ts Idun Ferskere bakst
1 ss salt                        

Slik gjør du:


  1. Varm opp væsken til 30º C og hell den i en bakebolle, løs opp gjæren og tilsett honningen. Rør rundt.
  2. Vei opp alle tørre ingredienser, og hell det i bakebollen sammen med væsken.
  3. Elt sammen i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 15 minutter på lav hastighet, og 2 minutter på neste hakk.
  4. Smør en stor bolle med litt olje, og legg deigen over og dekk til med plastfolie. Den skal nå heves i ca. 1 time eller til deigen er dobbelt så stor.
  5. Ta deigen over på et melet bakebord og del den i 2 deigemner. Form de runde med å strekke deigen rundt mot midten under. De skal nå etterheves på bakebordet med et kjøkkenhåndklede over seg i 30 minutter. 
  6. Når de er ferdig etterhevet, formes brødene, dynkes lett ved vann på toppen, og dyppes i havre. Legg de i smurte brødformer.
  7. Hev brødene med et kjøkkenhåndklede over for siste gang til dobbelt størrelse.
  8. Sett brødene på nederste rille i ovnen, og kast inn 1/2 dl med varmt vann i bunnen av ovnen før du lukker igjen. Stek brødene i ca. 45 minutter.
  9. Ta brødene ut av formene, og avkjøl på rist.


Jeg og yngstemann testa disse dagen før bakedagen



Opprydding og oppvask hører med til bakingen
                                                      
 
Som sagt ble dette en herlig dag, og når man hører noen av ungene si " Å dette skal jeg gjøre hjemme også" eller " dette smakte godt, jeg skal ha med mitt brød som niste i morgen" Ja da kjenner jeg at mye er oppnådd . Lenge leve bakegleden. Tror jammen vi har noen fremtidige bakere fra denne klassen her.
 
Takk for en flott dag :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer og Innspill mottas med gjerne :)