Noen ganger blir kakene best på smak når de er pyntet fort og "gæli" :) I dag valgte jeg å gjøre det enkelt , bare slenge på mousse mellom lagene og på toppen. Og godt ble det jammen.
Glutenfri vaniljekake:
50 g smør, usaltet 2,5 dl sukker 4 eggehviter( medium str) 1 ts hvitvinseddik
2,5 dl fløte 300 g semper white mix 2 ts vaniljesukker m/ekte vanilje eller frø fra en vaniljestang
Visp sammen smør og sukker Tilsett fløten, vaniljen og melet vekselsvis Visp eggehvitene stive i en annen bolle med 1 ts hvitvinseddik.
Bland kakerøren sammen med de stivpiska eggehvitene.
Hell i en 20 cm rund form.
Stek på 175 grader i ca 35 min
Bringebærmousse fant jeg oppskrift på hos passion4baking.Men jeg brukte nok mer bringebær, droppet SP og siler ikke bærblandige for frø. Jeg synes det blir ekte når de er med. Men dette er en smakssak.
Mange spør hva slags kakebunn jeg har brukt. Nettbakerens kakebunn er dne jeg bruker aller mest.
Har fått lov av Terje himself til legge ut kopi av oppskriften hans her inne :
10 stk egg (de skal være tempererte – ikke rett fra kjøleskapet) 400 gram sukker 2 ss vann (temperert) 300 gram hvetemel 100 gram potetemel
Om du ønsker kan du smake den til med revet sitronskall eller noen dråper sitron
Det skal ikke være bakepulver i denne !!
Bruker du tempererte egg og pisker dem godt opp hever kakebunnen seg kjempeluftig.
Egg som er tempererte (legg dem i en skål med varmt vann i 10 minutter – til de er romtempererte om de er kalde), piskes opp med sukker i ca 10 minutter, til massen er luftig og fin.
Sett så hastigheten ned på maskinen, tilsett vann(temperert) og la den gå i 5 minutter.
Da blir massen seig. Sikt det tørre. og ha dette oppi massen, litt og litt, og løft det forsiktig inn med en slikkepotte.
Dette må gjøres veldig forsiktig, ikke rør – løft. Sett bakebollen litt på skrå. Da beholder du luften i massen.
Hell så massen i formen. Leg gjrn ebakepapir i bunnen og på siden for å bygge opp formen.Denne bunnen hever nemlig veldig bra:)
Denne holder til 2 stk bunner a 24 cm.
Kakebunner stekes 170-175 grader midt i ovnen i ca 30 – 35 minutter
Sist helg var jeg så heldig å ha besøk av Tone Røyneland som driver blogge tonerosedesign. Hun e rkjent for de fleste ivrige kakebakere og hun kjører masse kurs i kakedekor.
Vi hadde tre kurs hjemme hos meg denne helgen.Fredag var vi 5 damer som trakk kake og pyntet den.
Veronica imponerte meg med sine maleferdigheter.
Lørdagen var det 2 blomsterkurs hvor vi var 10 på hvert kurs.
hele huset mitt ble fylt av diverse blomster og perler.
Denne herlige damen tok turen ens ærend helt fra Trøndelag og hjem til meg på Furnes, for å delta på kurs.Hun blir å se på kakekrigen etter jul :) spennende.
Her er alle deltagere fra kurs nr 2 på lørdag.
De to siste kollasjene her er lånt av Tone sin facebook :)
En av mine følgere Randi Krog Belseth har sendt meg sin oppskrift på gluten-, laktose- og egg frie muffins.
EPLEMUFFINS
Ca. 24 stk (vanlig str. i muffinsforme)
250 gram flytende Vita Hjertego (smør)
8 dl Semper vit mel, glutenfri (tilsvarer en hel boks - kjøpte min på Meny)
3 dl sukker ELLER to store spiseskjer med honning
4 ts bakepulver
1 ts vanillesukker
1 ts kanel (valgfritt)
4 dl Soyamelk m/vanille (kjøpte min på Meny)
1 hel moden banan, moset (istedenfor egg)
2 stk. epler (skrellet og skjert ut i små tern/biter)
Varm stekeovnen til 180C (varmluft)
Rør ut sukker (eller honningen) med det flytende smørret. Tilføy soyamelk, moset banan og eplebiter.
Bland Semper mel med bakepulver, vanillesukker og evt. kanel, og tilføy dette til deigen.
Rør godt, slik at alle melklumper oppløses.
Anvend to skjeer til å legge deig i muffinsformene. ' Gjerne 3-5 mm fra toppkanten. (Jeg setter alltid mine papirforme ned i faste muffins-stekeforme, ellers flyter de ut til siden, og det ser ikke så pent ut).
Stek over to omganger (mye deig) i 20-25 minutter.
Formene plasseres midt i stekeovnen. Stikk i en tre-pinne for å sjekke om de er ferdigstekte.
Kjøl av på rist. Gjem i brødposer.
Tror de uten problem kan fryses ned.
----------
Tror jeg er e av de som må teste disse :)
I går fikk jeg æren av å bake sammen med 4 trinn på Kirkenær skole. For en engasjert og blid gjeng. Håper vi kan gjenta dette til høsten.
Vi satset på gjærbakst og da på matpakkebrød. Makan til ivrig bakegjeng har jeg aldri vært borti.
Dette var mye hyggeligere en å delta på kakekrigen og det er helt sant altså. Selv om mor ble like svett og nesten litt stressa.
Det manglet ikke på spørsmål og lærevilje.
Vi bruket en grunnoppskrift og noen ganger ble den litt grovere i farta, men pytt sann.
Det er jo bare flott.
Det ble tatt i bruk diverse krydder og havregryn for å dekorere og tilsette smak.
Imens brøddeigen hevet var ungene inne på nettet og lette rundt etter oppskrifter og diverse informasjon. Blant annet leste vi om ulke typer gjær.
Havrebrød , 2 stk 5dlmelk 4 1/2dl vann 50gram Idun Mors hjemmebakte - Fersk gjær original( vi brukte tørrgjær denne gangen) 1ss honning 300gram sammalt hvete, finmalt 300gram sammalt hvete, grovmalt 600gram hvetemel 100gram havregryn 2ts Idun Ferskere bakst 1ss salt
Slik gjør du:
Varm opp væsken til 30º C og hell den i en bakebolle, løs opp gjæren og tilsett honningen. Rør rundt.
Vei opp alle tørre ingredienser, og hell det i bakebollen sammen med væsken.
Elt sammen i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 15 minutter på lav hastighet, og 2 minutter på neste hakk.
Smør en stor bolle med litt olje, og legg deigen over og dekk til med plastfolie. Den skal nå heves i ca. 1 time eller til deigen er dobbelt så stor.
Ta deigen over på et melet bakebord og del den i 2 deigemner. Form de runde med å strekke deigen rundt mot midten under. De skal nå etterheves på bakebordet med et kjøkkenhåndklede over seg i 30 minutter.
Når de er ferdig etterhevet, formes brødene, dynkes lett ved vann på toppen, og dyppes i havre. Legg de i smurte brødformer.
Hev brødene med et kjøkkenhåndklede over for siste gang til dobbelt størrelse.
Sett brødene på nederste rille i ovnen, og kast inn 1/2 dl med varmt vann i bunnen av ovnen før du lukker igjen. Stek brødene i ca. 45 minutter.
Ta brødene ut av formene, og avkjøl på rist.
Jeg og yngstemann testa disse dagen før bakedagen
Opprydding og oppvask hører med til bakingen
Som sagt ble dette en herlig dag, og når man hører noen av ungene si " Å dette skal jeg gjøre hjemme også" eller " dette smakte godt, jeg skal ha med mitt brød som niste i morgen" Ja da kjenner jeg at mye er oppnådd . Lenge leve bakegleden. Tror jammen vi har noen fremtidige bakere fra denne klassen her.