16. okt. 2014

Boller til Halloween





Straks Halloween igjen og butikkhyller tømmes for smågodt.
Hva med å bake noen små  hveteboller, og kanskje noen glutenfrie , dekorer dem enkelt i Halloween stil og del ut.


Oppskrift på gode boller finner du HER

Lag royal icing ( melis, eggehvite + noen dråper sitron) farg glasuren  oransje og lag enkel dekor som spindelvev.
Stikk ut figurer i sort marsipan eller sukkermase og legg de på bollene så det fester seg i glasuren før den stivner.


Eller lag figurer for hånd som jeg gjorde med edderkoppen på bildet over.



Ta med barna og lag boller i små størrelser slik at det er enkelt å ta imot for de små som kommer på døra. Så har det litt "niste" på veien.

12. okt. 2014

Rundstykker



50 g Gjær, rød
3 dl lett melk
2 dl Kaldt vann
50 g Smør

1 ts Salt
100 g Havregryn
200 g sandmalt Hvete Fin
ca 570 g Hvetemel 
1 ss Luftigere bakst


Sett stekeovn på 220 grader

Smelt smøret og tilsett melk og vann
Rør ut gjæren i væsken

Hell i bakebollen og tilsett alt av mel + salt og elt deigen godt sammen.

Legg på plast på bakebollen og la deigen heve i 20 minutter

Hell deigen på bakebordet og kna ut en lang pølse som du deler i 12-15 deler.
Bruk eventuelt litt hvetemel på bordet så det ikke klistrer seg fast.

Sett dem på bakepapirkledd plate og stek i 15 minutter


Gode til f.eks Grønnsakssuppe eller som nistemat med godt pålegg.




4. okt. 2014

Rundstykker med kli og havregryn

  På en lørdag er det godt å ta det rolig og lage seg noe godt til frokost.Og ingen ting er bedre en ferske hjemmelaga rundstykker synes jeg.


Oppskrift:
25 g fersk gjær
60 g smør
2 dl kefir
1 dl vann

50 g kruskakli eller havrekli 
80 g havregryn
250 g hvetemel

Smelt smøret og tilsett væsken
helle dette over den smuldra gjærbiten og rør ut.

Tilsett kruskakli og 
havregryn og la svelle ca 15 min.
Tilsett så 220 g hvetemel.Resten til utbaking.

La heve i bollen i ca 20 min.

Hell deigen  på bakebordet og jobb raskt sammen til en pølse som deles i 10 -12 deler.

Legd delene på bakepapirkledd plate og la etterheve i 15-20 min.

Sett stekeovn på 230 grader.

 Stek i ca 15 min.


Kos deg med frokosten :)

1. okt. 2014

Hvetekake med vaniljekrem og Eplefyll



Bolledeig :
160 g smør
2 dl vann
3 dl melk
175 g sukker
1 ts kardemomme
50 g gjær for søte deiger
900 g hvetemel
1 ss Luftigere bakst

1 pk Mors hjemmebakte Eplefyll 
Kanel
Sukker
Rosiner
Vaniljekrem 


Smøret smeltes 
Hell i vann og melk så det blir en lunken væske
Bland gjæren ut i væsken

Bland alle tørre ingredienser i bakebollen og hell væsken i.
Blir deigen for fast så tilsett litt mer vann.
Elt deigen først på lab hastighet 2-3 minutter og deretter i 15 min høyere hastighet.

Deigen skal bli smidig og god å jobbe med

Hell deigen ut på bakebordet og sett bakebollen over, La stå til heving i 15 minutter


Som form brukte jeg min minste Bake It Easy form


Bruk 1/3 del av deigen til bunnen.Kjevle eller trykk den ut til en sirkel som går godt oppover kantene på formen.
Legg på Mors hjemmebakte Eplefyll, eller ditt eget hjemmelaget eplesyltetøy.

Kjevle resten av deigen til en rektangel.Smør med vaniljekrem og strø på rosiner.Rull sammen fra langsiden.Del opp i 2-3 cm brede biter og legge dem med snittflaten ned i formen så du dekker eplefyllet.

Strø med kanel og litt sukker.

Etterhev i 20 min før du steker på 190-200 grader i 50 min.






Dryss melis over kaken når den er noe avkjølt.
Del opp i kakestykker og server.
Smaker nydelig alene og garantert helt herlig med iskrem.